Scurt istoric

Primii pași

În primele zile ale pandemiei, în perioada de lockdown (martie – aprilie 2020) s-a evidențiat nevoia populației pentru date, statistici și grafice corecte și complete despre situația medicală îngrijorătoare din țară.

Pentru a răspunde acestei nevoi, inițial, a fost creată o mică platformă oficială de către câțiva voluntari care, ulterior, a devenit platforma oficială Covid a Guvernului. Dar aceasta era incompletă. Populația dorea mult mai multe date și analize față de ce era prezentat pe acest site.

Încurajat de către suportul media al statisticilor pe care le prezentam personal despre pandemie (inițial pe Facebook), am luat hotărârea de a crea o platformă unde vor fi disponibile centralizat toate datele publice despre pandemie, într-un mod ușor de accesat și inteligibil.

Astfel a luat naștere Graphs.ro, inițial o colecție de date extrase din buletinele zilnice de informare despre pandemia de Covid-19. Disponibilă la nivel național, obiectivul acestei platforme este informarea cetățenilor și reducerea anxietății cauzate de pandemie prin cunoaștere.

Site-ul a fost lansat în luna aprilie 2020 și continuă să funcționeze până în ziua de astăzi. Zilnic sunt introduse manual noile date disponibile, preluate de la Ministerul Sănătății. Platforma a fost unica sursă de informare a populației despre anumite statistici avansate. De exemplu, a fost unicul loc în care colaboratorul nostru, Valentin Pârvu, a calculat cifra R (rata de reproducție a virusului), cifră citată în toate sursele media și necalculată niciodată oficial de către Ministerul Sănătății.

Primul grafic despre Pandemie din cadrul proiectului Graphs.ro

Dezvoltare

Odată cu lansarea campaniei de vaccinare, platforma Graphs.ro a centralizat și aceste date, fiind singura care a procesat și oferit în mod vizual toate datele publice despre progresia acesteia.

În plus, platforma a fost singura ce a oferit și încă mai oferă date în format electronic despre pandemie (Date Deschise - JSON) extrem de necesare pentru ca alte entități din țară sau străinătate să poată urmări evoluția din propriile platforme.

De asemenea, la sfârșitul anului 2021, începutul lui 2022 am colaborat cu Banca Mondială la un proiect regional de implementare a unui dashboard-uri de prezentare a situației vaccinării și a cazurilor Covid . Acesta a fost implementat în județele Bihor și Timiș și s-a bucurat de o foarte mare vizibilitate.

Proiectul a culminat cu obținerea a două premii pentru activitatea și munca depusa în acest domeniu. Primul mi-a fost decernat în luna aprilie 2022, "Premiul Special pentru Știința" acordat de către Radio Romania Cultural. Al doilea, diploma de excelență la categoria "Campania Medicală a Anului" în cadrul galei Romanian Healthcare Awards, în luna decembrie a aceluiași an.

Recepția publică

În perioada 2020 - 2024 au fost vizualizate pe platformă, în mod direct, peste 45 de milioane de grafice. A fost accesată de peste 15 milioane de ori dă către un număr de peste 3 milioane de vizitatori unici din 200 de țări. Aceste date au fost confirmate cu Google Analytics. În plus față de aceste accesări directe, foarte multă lume a văzut graficele preluate de platformă la TV, în buletinele de știri și talk-show-uri, numărul acestora nefiind calculabil.

Peste 3 milioane de utilizatori

Graficele și statisticile de pe Graphs.ro au fost preluate în aproape toate publicațiile quality din Romania: Televiziunea Română, Digi24, Antena 3, HotNews, G4Media, Libertatea, Newsweek, Biziday și multe altele. Astfel au stat la baza a mii de articole de presa. O listă orientativă o puteți accesa aici.

În concluzie, se poate spune, cu siguranță, că e greu ca un român să nu fi vazut măcar odată, pe perioada pandemiei, un grafic de la Graphs.ro.

Peste 45 de milioane de grafice vizualizate

Probleme întâlnite pe parcurs

Această experiență a fost una de învățare pentru mine deoarece a fost un efort considerabil, mai ales în perioadele de maxim ale valurilor Covid, când apetitul pentru date a publicului era imens.

Principala problemă a fost finanțarea platformei, care nu a primit niciun suport de la stat sau firme particulare, ci s-a auto-finanțat din bugetul meu propriu, reclame și din donațiile publicului. Costurile de server (hosting) au fost deosebit de mari pentru o platformă ce a trebuit să susțină milioane de vizitatori lunar.

De asemenea, deoarece această platformă folosește date publice, de multe ori am întâmpinat probleme cu disponibilitatea datelor sau corectitudinea lor, probleme ce s-au rezolvat de multe ori prin intervenția media.

Viitor

Proiectul Graphs.ro a adus o nouă abordare în ceea ce privește transparența datelor medicale în România. Îmi doresc să fi stabilit un etalon în acest sens și să fi creat o platformă care va inspira, prin calitate, și alte proiecte similare, fie că sunt bazate pe date medicale sau alte date publice.

Prin utilizarea acestei platforme, publicul a conștientizat că datele au valoare. Astfel, și apetitul cetățenilor pentru date, cât și pentru calitatea lor a crescut în mod considerabil, ei înșiși depunând eforturi pentru a descoperi și găsi cele mai bune surse de informare.

Astfel, am decis transformarea platformei dintr-una focusată doar pe Covid. Acum Graphs.ro va fi o platformă polivalentă, ce oferă servicii de culegere și prelucrare a datelor pentru studii, sondaje și cercetări.

Contactează-ne și hai să lucrăm împreuna!