Expunere de motive pentru folosirea populatiei rezidente in calculul statisticilor de pe Graphs.ro

20-Octombrie-2020 | Dragos Vana | Valentin Parvu
 

Scurt Istoric

Pana in prima jumatate a lunii octombrie 2020, pentru calculul incidentei cu SARS-CoV-2, in Buletinele de Presa oficiale din Romania, s-au folosit datele de populatie aferente populatiei dupa domiciliu conform Institulului National de Statistica [1]. Aceste date erau valabile la 1 ianuarie 2020.

Datele populatiei dupa domiciliu la 1 Ianuarie 2020 (POP107A):

  • 22.174.693 - populatia Romaniei
  • 2.151.665 - populatia Municipiului Bucuresti

Desi nu a fost anuntat oficial, stim ca s-au folosit aceste date deoarece in Buletinul de Presa din 13 octombrie 2020, ora 13.00 [2] oferit de catre Grupul de Comunicare Strategica (G.C.S) este specificata urmatoarea explicatie in dreptul calcului incidentei pentru Municipiul Bucuresti:

"(*indicele este raportat la populația de 2.151.665 de locuitori)".

Acest numar corespunde cu populatia de domiciliu a Municipiului Bucuresti la 1 Ianuarie 2020.

H.G. nr. 856 din 14.10.2020

Odata cu prelungirea starii de alerta, confrom art. 3 din anexa nr. 2 la H.G. nr. 856 din 14.10.2020 [3] datele de populatie folosite in calculele epidemiologice sunt cele oferite de catre Directia pentru Evidenta Persoanelor in prima zi lucratoare a saptamanii la ora 16. Aceste date nu sunt inca facute publice la data scrierii articolului - 20 Octombrie 2020.

"(3) Calculul zilnic prevăzut la alin. (2) se realizează prin raportare la cifra reprezentând suma persoanelor cu domiciliul sau reședința în localitatea de referință, comunicată comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile teritoriale județene, în prima zi lucrătoare a săptămânii, la ora 16,00. Cifra comunicată de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date prin structurile teritoriale județene este utilizată ca referință pentru întreaga perioadă de timp până la furnizarea unui nou set de date actualizate."

Populatia Rezidenta vs. Populatia dupa Domiciliu

Definitia I.N.S. a populatiei dupa domiciliu:

"Populatia dupa domiciliu la data de 1 ianuarie a anului de referinta reprezinta numarul persoanelor cu cetatenie romana si domiciliu pe teritoriul Romaniei, delimitat dupa criterii administrativ-teritoriale. Domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declara ca are locuinta principala, trecuta in actul de identitate (CI, BI), asa cum este luata in evidenta organelor administrative ale statului.In stabilirea valorii acestui indicator nu se tine cont de resedinta obisnuita, de perioada si/sau motivul absentei de la domiciliu."

Definitia I.N.S. a populatiei rezidente:

"Populatia rezidenta reprezinta totalitatea persoanelor cu cetatenie romana, straini si fara cetatenie, care au resedinta obisnuita pe teritoriul Romaniei. Resedinta obisnuita reprezinta locul in care o persoana isi petrece in mod obisnuit perioada zilnica de odihna, fara a tine seama de absentele temporare pentru recreere, vacante, vizite la prieteni si rude, afaceri, tratamente medicale sau pelerinaje religioase. Resedinta obisnuita poate sa fie aceeasi cu domiciliul sau poate sa difere, in cazul persoanelor care aleg sa-si stabileasca resedinta obisnuita in alta localitate decat cea de domiciliu din tara sau strainatate. Se considera ca isi au resedinta obisnuita intr-o zona geografica specifica doar persoanele care au locuit la resedinta obisnuita o perioada neintrerupta de cel putin 12 luni inainte de momentul de referinta. In populatia rezidenta sunt incluse persoanele care au imigrat in Romania, dar sunt excluse persoanele care au emigrat din Romania."

Putem observa ca definitiile acestor doua seturi de date de populatie difera, iar in calculele epidemiologice si nu numai se folosesc datele conforme cu populatia rezidenta, cea care efectiv locuieste in teritoriile respective.

Datele populatiei rezidente la 1 Ianuarie 2020 (POP105A):

  • 19.317.984 - populatia Romaniei
  • 1.832.883 - populatia Municipiului Bucuresti

Ce date folosesc organizatiile nationale si internationale?

Concluzii

Initial, in incercarea de a alinia datele site-ului Graphs.ro cu datele oficiale oferite de catre G.C.S., au fost folosite datele populatiei de domiciliu. Dar, avand in vedere ca toate aceste organizatii folosesc populatia rezidenta, si ca din punct de vedere epidemiologic ea reflecta mai precis populatia la risc, am decis ca pe Graphs.ro sa folosim de asemenea populatia rezidenta.

Actualizare date

In functie de disponibilitatea datelor statistice vom actualiza datele de populatie folosite de catre Graphs.ro pentru anii urmatori.

Referinte

  1. Aplicatia Tempo a INS: http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table
  2. BULETIN DE PRESĂ 13 octombrie 2020, ora 13.00: https://stirioficiale.ro/informatii/buletin-de-presa-13-octombrie-2020-ora-13-00
  3. Anexa nr. 2 la H.G. nr. 856 din 14.10.2020: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/231210