Evolutia Saptamanala a Cazurilor COVID19 pe Judete - Saptamana 12 / 2021

28-Martie-2021 | Valentin Parvu
 

Epilog

Acesta e un moment potrivit pentru a incheia seria analizelor saptamanale publicate de mine pe graphs.ro. Sper ca au ajutat pe cat mai multi sa se uite la ce se intampla in jur cu o mai buna intelegere a fenomenului; intentia mea a fost de a prezenta totul fara a diminua din tragedia acestor timpuri, fara a cosmetiza adevarul, si in acelasi timp fara a prezenta dramatic realitatea.

In curand vom spune ca am trecut de varful valului 3. Vom ramane insa intr-o lume in care COVID va continua sa ia vieti, dar vaccinurile si tratamentele vor reusi cu timpul sa faca din acest virus doar un altul in lunga lista de boli infectioase. Societatile care vor investi in sanatate publica, in testare, in vaccinare, in educatie, vor avea vieti mai sanatoase si mai lungi. Poate atentia acordata de noi toti asupra acestui virus ne vor ajuta pe viitor si cu alte maladii.

Mortalite COVID19

Incepand cu 4 Martie, 2021, Ministerul Sanatatii a inceput pentru prima data dupa mai bine de un an de la inceputul pandemiei sa ofere date zilnic defalcate pe judet [1]. Pentru decesele totale de la inceputul pandemiei (care nu sunt date inca pe site-ul guvernului), folosim datele culese de grupul voluntar geo-spatial.org [2]. Din toate decesele de la inceputul pandemiei in Romania, un total de 131 nu au fost alocate inca unui judet de voluntarii de la geo-spatial.org.

Decese raportate de la inceputul pandemiei, corelate cu numarul de cazuri raportate pana in urma cu 17 zile. Linii de referinta la 1%, 2.5%, 5%, si 10% indica procentul deceselor din cazurile raportate. Cele mai multe decese raportate la populatie (peste 150 decese / 100,000 locuitori) au fost raportate in: Sibiu, Braila, Suceava, Caras Severin, Hunedoara, Bihor, Arad, Maramures, Bistrita Nasaud, si Alba.

Decesele raportate in 14 Martie - 28 Martie, 2021 reflecta mortalitatea din ultima perioada si a fost corelata cu incidenta raportata in urma cu 17 zile.

Cazuri si teste raportate la 100,000 locuitori in ultima saptamana. Toate judetele din Romania au avut o rata de pozitivare peste 5%, indicand o pierdere a controlului asupra epidemiei in toate judetele. Pozitivarea sub 5% este nivelul considerat in general drept sigur [3].

Cazuri Raportate

Toate judetele au raportat peste 200 de cazuri in ultima saptamana. In ultima saptamana in tara au fost raportate 39503 cazuri noi (medie zilnica 5643), in crestere cu 6% fata de saptamana precedenta (37406). Cresteri de peste 30% in ultimele 7 zile s-a inregistrat doar in Covasna, iar descresteri de cel putin 30% in ultima saptamana s-au inregistrat in Maramures.

Al doilea grafic ajusteaza numarul de cazuri saptamanale la populatia fiecarui judet. Ilfov a ramas pe primul loc cu un total de 464 cazuri raportate la 100,000 locuitori in ultima saptamana. Nici un judet nu a avut sub 20 de cazuri la 100,000 locuitori in ultima saptamana. Mai multe detalii pentru fiecare judet pot fi gasite aici https://www.graphs.ro/covid_judete_tabel.php.

La nivel de tara, Romania se afla la 3.98 cazuri la 1000 locuitori in ultimele 14 zile. In ultima saptamana pozitivarea a crescut usor de la 16.6 cazuri depistate la 100 de teste, la 16.9. Numarul de teste a avut o crestere de la o medie zilnica de 32274 la o medie de 33401. De remarcat ca in ultima saptamana au fost raportate cele mai multe teste pentru o saptamana de la inceputul pandemiei in Romania. Aceasta rata de pozitivare este inca departe de varful valului 2 (cand a atins aproape 30% saptamanal).

Daca separam zilele cu testare redusa de "weekend" (<25,000 in ultima perioada) de zilele cu testare normala (>25,000), se observa in continuare un trend ascendent, care pare insa sa se plafoneze.

Indicele de transmisibilitate R din Romania a fost in scadere, dar a ramas peste 1 in ultima saptamana, cu o valoare de 1.03 (0.96, 1.09) prognozata pentru 28 Martie (https://www.graphs.ro/covid_r_ma7.php).

Incidenta SARS-COV2 la 7 zile raportata la populatia rezidenta in fiecare judet. Linii punctate de referinta la valori de 150 si 300 cazuri cumulate 7 zile la 100,000 locuitori. Definitii trend conform incidentei din ultima saptamana comparata cu saptamana precedenta: crescator daca incidenta a crescut cu cel putin 10%, stabil daca incidenta a ramas intre +/-10% fata de saptamana trecuta, descrescator daca incidenta a scazut cu cel putin 10% fata de saptamana trecuta.

Spitalizarile, cazurile in ATI, si decesele, care urmeaza evolutia epidemiei cu intarziere, au crescut. Comparat cu saptamana precedenta: spitalizari 12744 fata de 11897 (+7%), ATI 1386 fata de 1334 (+4%), decese zilnice 129 fata de 104 (+25%). Indicatorul ATI a depasit deja varful valului 2, iar datorita limitei numarului de paturi disponibile acest indicator nu mai e folositor (asa cum nu a fost nici in perioada de varf a valului 2). Spitalizarile se afla practic la aproape acelasi nivel cu varful valului 2, iar decesele se indreapta de asemenea spre varful valului 2. Cazurile raportate sunt doar la ~66% din varful valului 2, probabil datorita sub-raportarii celor ce se testeaza acasa; numarul ridicat de pacienti in ATI si de decese se datoreaza si severitatii crescute a tulpinii B.1.1.7 (in jur de 64% fatalitate ridicata la pacientii de peste 30 de ani conform unui studiu [4]).

Context Regional

Cazurile zilnice in Romania si tarile vecine [5] pana in data de 28 Martie. Linia maro reprezinta media mobila pe ultimele 7 zile.

Toate tarile se afla in crestere, dar numarul efectiv de reproductie e aproape de 1 in Serbia, Bulgaria, Moldova si Romania, indicand ca varful acestui val este iminent in aceste tari. Acest val 3 a depasit deja varful valului 2 in Moldova, Ucraina, Bulgaria si Ungaria, dar nu in Serbia si Romania.

Note:

  1. https://data.gov.ro/dataset/transparenta-covid
  2. https://covid19.geo-spatial.org/
  3. https://www.jhsph.edu/covid-19/articles/covid-19-testing-understanding-the-percent-positive.html
  4. "Death rate 64% higher with B117 COVID variant, study finds"
  5. Max Roser, Hannah Ritchie, Esteban Ortiz-Ospina and Joe Hasell (2020) - "Coronavirus Pandemic (COVID-19)". Published online at OurWorldInData.org. Retrieved from: https://ourworldindata.org/coronavirus