Evolutia Saptamanala a Cazurilor COVID19 pe Judete - Saptamana 48 / 2020

29-Noiembrie-2020 | Valentin Parvu
 

Mortalite COVID19

Din motive de neinteles, INSP nu mai raporteaza decesele pe judet incepand cu raportul din 20 Octombrie [1]. Unele prefecturi raporteaza decesele, dar sistemul nu este centralizat si uniform. Numerele de mai jos au fost preluate de pe site-urile prefecturilor, din presa locala, sau de pe paginile de Facebook ale prefecturilor; date nu au fost disponibile pentru toate judetele.

Decesele in ultimele 14 zile raportate la 100,000 locuitori reprezinta un indicator ce reflecta atat nivelul epidemiei intr-o zona, cat si alti factori: nivelul de testare, capacitatea de tratament a sistemului sanitar, si sanatatea populatiei. Desi acest indicator este intarziat cu 2-3 saptamani, el poate fi folosit impreuna cu trend-ul incidentei de cazuri diagnosticate, si cu nivelul de saturatie al sistemului sanitar local, pentru a identifica zonele unde impactul epidemiei e mare si masuri suplimentare ar trebui luate. Decesele observate in ultimele 2 saptamani reflecta de fapt situatia din urma cu 2-5 saptamani.

Conform ECDC [2] Romania a avut 11.5 decese la 100k locuitori in ultimele 14 zile, ceea ce o pozitioneaza pe locul 19 din 31 tari din regiunea de cooperare europeana (12 tari au avut mortalitatea mai mare in aceasta perioada). Liechtenstein a avut cea mai mare mortalitate in ultimele 2 saptamani (28.7), urmat de Bulgaria (23.7). Dintre judetele Romaniei, Hunedoara (30.7) a avut cea mai mare mortalitate din Romania in ultimele 2 saptamani. Sibiu este inca la un nivel inalt (26.7) si probabil va mai dura pana cand mortalitatea va incepe sa scada la nivelul mediu atins in Octombrie (10.1).

Incidenta SARS-COV2 la 7 zile raportata la populatia rezidenta in fiecare judet. Linii punctate de referinta la valori de 150 si 300 cazuri cumulate 7 zile la 100,000 locuitori. Definitii trend conform incidentei din ultima saptamana comparata cu saptamana precedenta: crescator daca incidenta a crescut cu cel putin 10%, stabil daca incidenta a ramas intre +/-10% fata de saptamana trecuta, descrescator daca incidenta a scazut cu cel putin 10% fata de saptamana trecuta.

Din cele 20 judete cu mortalitatea peste media nationala (Hunedoara, Sibiu, Arges, Bistrita Nasaud, Constanta, Brasov, Mures, Arad, Caras Severin, Braila, Alba, Salaj, Bihor, Prahova, Harghita, Calarasi, Timis, Maramures, Dambovita, Gorj), unele judete nu se gasesc inca pe un trend descendent. Brasov, Braila, Caras Severin, Constanta, Gorj, Hunedoara, Maramures se afla fie pe un trend stabil, fie pe un trend crescator; Constanta si Maramures au luat anumite masuri de carantina conform datelor centralizate de geospatial [3] in ultimele 2 saptamani, dar celelalte judete nu au luat inca astfel de masuri. Arges se afla de asemenea la o mortalitate ridicata (23.6) si a inceput recent un trend descendent; daca acest trend nu se confirma, masuri suplimentare ar trebui luate.

In general, se poate observa o corelatie relativ slaba intre incidenta raportata in perioada 25 Octombrie - 15 Noiembrie si mortalitatea raportata in ultimele 2 saptamani din Noiembrie. Marile centre universitare (Bucuresti/Ilfov, Cluj, Iasi) nu au fost incluse fiindca se poate observa o mortalitate redusa acolo (cum era de asteptat); Valcea si Covasna au de asemenea valori mai mici ale mortalitatii raportat la incidenta, dar avem de a face cu o populatie mica pe timp scurt pentru a trage concluzii despre aceste 2 judete.

Pe de cealalta parte, judetele Arges si Hunedoara au avut o mortalitate mare raportata la incidenta. Factori posibili pentru aceste doua judete: testare redusa a populatiei, capacitate redusa de tratament a sistemului sanitar, factori de risc in mediu si populatie (obezitate, boli pulmonare si coardiovasculare, varsta inaintata, poluare excesiva).

Cazuri Raportate

Toate judetele au raportat peste 200 de cazuri noi in ultima saptamana.

In ultima saptamana in tara au fost raportate 52891 cazuri noi (medie zilnica 7556), o scadere de 9% fata de saptamana trecuta (58364). Cresteri de peste 50% in ultimele 7 zile nu s-au inregistrat in nici un judet. Descresteri de cel putin 30% in ultima saptamana au fost inregistrate in Neamt, Bistrita Nasaud, si Neamt.

Al doilea grafic ajusteaza numarul de cazuri saptamanale la populatia fiecarui judet. Ilfov a trecut pe primul loc cu un total de 508 cazuri raportate la 100,000 locuitori in ultima saptamana. Nici un judet nu a avut sub 20 de cazuri la 100,000 locuitori in ultima saptamana. Mai multe detalii pentru fiecare judet pot fi gasite aici https://www.graphs.ro/covid_judete_tabel.php.

La nivel de tara, Romania se afla la 5.76 cazuri la 1000 locuitori in ultimele 14 zile. In ultima saptamana pozitivitatea a scazut usor de la 28.1 la 26.6 cazuri depistate la 100 de teste (https://www.graphs.ro/covid_teste_procentuale_saptamanale.php). Numarul de teste a scazut usor, de la o medie zilnica de 29669 la o medie de 28434. Aceasta scadere a fost pentru testele la cerere, nu pe definitie de caz, unde au ramas aproape identice: 17926 in ultima saptamana fata de 17933 in saptamana precedenta.

Indicele de transmisibilitate R din Romania s-a stabilizat in jur de 1 in ultima saptamana, cu o valoare de 0.97 (0.92, 1.02) prognozata pentru azi, 29 Noiembrie (https://www.graphs.ro/covid_r_ma7.php). Numarul de cazuri grave (ATI) si numarul de decese au avut cresteri minore (https://www.graphs.ro/covid_ati.php?range=14, https://www.graphs.ro/covid_deaths.php?range=14). Spitalizarile au ramas aproape neschimbate in ultima saptamana, scazand usor de la 13492 la 13200.

Impreuna, acesti indicatori arata ca epidemia se afla intr-un trend stabil, usor descrescator la nivel national. Din pacate, nu toate judetele care ar trebui sa ia masuri au facut-o (Brasov, Hunedoara printre ele), iar unele precum Alba se grabesc sa incheie masurile luate inainte de a avea scaderi considerabile [4]. Aceste decizii sau indecizii pot foarte usor duce la o revenire a cresterii epidemiei.

Context Regional

Cazurile zilnice in Romania si tarile vecine pana in data de 28 Noiembrie. Linia maro reprezinta media mobila pe ultimele 7 zile.

Romania si Bulgaria par a se fi stabilizat si a incepe o perioada de scadere. Ungaria a reinceput cresterea recent, asa cum si Moldova a reinceput o crestere dupa o scurta perioada de stabilizare la sfarsitul lunii Octombrie. Serbia si Ucraina se afla in continuare in crestere.

Erata: intr-o versiune anterioara a articolululi mortalitatea judetelor Arad si Arges au fost calculate gresit, datorita folosirii populatiei celuilalt judet. Din acest motiv, mortalitatile din Arad si Arges au fost prezentate eronat ca 18.2 si 23.6, valorile corecte fiind 25.1 si 17.1.

Note:

  1. Analiza cazuri confirmate COVID19 http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19
  2. Daily situation update for the EU/EEA and the UK. https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea [accesat 29 Noiembrie, 2020].
  3. Zone carantina Romania conform https://covid19.geo-spatial.org/?map=zone_carantina
  4. https://alba24.ro/aviz-favorabil-de-la-insp-pentru-iesirea-din-carantina-a-oraselor-alba-iulia-blaj-sebes-abrud-si-cigud-812152.html