Evolutia Saptamanala a Cazurilor COVID19 pe Judete - Saptamana 41 / 2020

11-Octombrie-2020 | Valentin Parvu
 

Proiectii cazuri si mortalitate COVID19 pe urmatoarele 2 luni

Dupa o crestere sustinuta in ultimele saptamani a numarului de cazuri diagnosticate, am decis sa publicam o proiectie pentru 10 Decembrie. Dupa cum scriam impreuna cu Dr Emilian Popovici in iulie [1], aceste proiectii au ca scop furnizarea de informatii atat populatiei cat si autoritatilor, pentru facilitarea pregatirii unor masuri care sa conduca la un control cat mai eficient al epidemiei.

  • Scenariu 1 (Rt = 1.2) și Scenariu 2 (Rt = 1.1) sunt scenarii în care epidemia va crește exponential cu doua rate diferite. Un indice de 1.2 constant va duce ca 10 pacienți infectati sa infecteze 12 pacienți în aproximativ 5 zile, iar după 2 luni acei 10 pacienți initiali vor duce la aproximativ 100 de pacienți zilnici.
  • Scenariu 3 (Rt = 1) este un scenariu de ‘platou’ (similar cu luna August), când practic cazurile zilnice rămân aproximativ constante.
  • Scenariu 4 (Rt = 0.9) și Scenariu 5 (Rt = 0.8) sunt scenarii optimiste.

Numarul de persoane internate in ATI si numarul de decese au fost estimate dupa evolutia de platou din August. Pentru ATI a fost folosita o rata de 3.3% din cazurile cumulate in ultimele 12 zile; pentru decese cumulate pana pe 10 Decembrie, o rata de 3% din cazurile totale (cu intarziere de 2 saptamani de la aparitia cazurilor la deces). Introducerea de noi tratamente, precum si largirea testarii ar putea duce la o reducere a fatalitatii si a proportiei pacientilor in ATI (de exemplu, in primavara decesele reprezentau aproximativ 6% din cazuri, dar au scazut treptat).

 

Evolutia unor tari sud-americane (similare cu Romania din punct de vedere economic si social) care au trecut prin perioada de toamna/iarna in emisfera sudica (mai blanda climatic decat in Europa) ne arata cum ar putea creste mortalitatea in urmatoarea perioada. Pana in acest moment Romania a inregistrat aproape 300 decese pe milion; tarile de o marime asemanatoare din America de Sud, precum si Suedia, au inregistrat pana acum intre 500 si 1000 decese pe milion. Valori R intre 1 si 1.2 au fost in general observate in America de Sud si Suedia in periodele de crestere a epidemiei.

Cazuri Raportate in Romania

In ultima saptamana in tara au fost raportate 19383 cazuri noi, o crestere de 47% fata de saptamana trecuta (13227). Dintre judetele cu cel putin 20 de cazuri saptamana trecuta, cresteri de cel putin 50% in ultimele 7 zile s-au inregistrat in 22 judete. Dintre judetele cu cel putin 20 de cazuri saptamana trecuta, descresteri de cel putin 30% in ultima saptamana nu au fost inregistrate in nici un judet.

Al doilea grafic ajusteaza numarul de cazuri saptamanale la populatia fiecarui judet. In ultima saptamana, nici un judet nu a avut sub 20 de cazuri la 100,000 locuitori. Mai multe detalii pentru fiecare judet pot fi gasite aici https://www.graphs.ro/covid_judete_tabel.php.

In ultima saptamana pozitivitatea a crescut de la 9.2 la 11.9 cazuri depistate la 100 de teste (https://www.graphs.ro/covid_teste_procentuale_saptamanale.php), nivel atins doar la inceputul epidemiei cand capacitatea de testare era limitata. Numarul de teste procesate a crescut de la o medie zilnica de 20576 la o medie de 23190.

Indicele de transmisibilitate R din Romania a rama peste 1.1 in ultima saptamana, indicand o crestere a cazurilor; ultima valoare disponibila este 1.15 (1.11, 1.19) pentru 7 Octombrie (https://www.graphs.ro/covid_r_ann.php). Numarul de cazuri grave (ATI) si numarul de decese au avut de asemenea cresteri importante (https://www.graphs.ro/covid_ati.php?range=14, https://www.graphs.ro/covid_deaths.php?range=14).

Impreuna, acesti indicatori arata ca epidemia creste in intensitate.

Context Regional

Cazurile zilnice in Romania si tarile vecine pana in data de 10 Octombrie. Linia maro reprezinta media mobila pe ultimele 7 zile.

Cu exceptia Serbiei care se afla la o incidenta relativ mica (in jur de 150 cazuri zilnice), toate celelalte tari din zona se afla la nivele ridicate si in crestere.

Footnotes:

1. Proiectii si recomandari privitoare la infectia cu SARS-CoV-2 in Romania. 19-Iulie 2020 https://www.graphs.ro/articol_proiectii_covid_septembrie_2020.php