Comparatie Gripa vs. Covid 19/20 in Romania (Decese)

Embed Download grafic
 
 
 
 
 

Cod Embed Grafic:

Date Gripa:

Datele pentru Gripa sunt publice si au fost preluate de la Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile - Date despre Gripa in Romania.

Sezonul de gripa se considera incepand din saptamana 40 din an, notata cu S40 (inceputul lunii octombrie) si se termina in saptamana 20 din an (mijlocul lunii mai), notata cu S20.

Interpretare grafic decese:

Parcurgand datele, observam ca gripa din 2019 si cea din 2020 au un numar de decese apropiat si o evolutie similara. Se poate observa totusi ca pandemia de Coronavirus a provocat mult mai multe decese, prin comparatie, si a avut o evolutie foarte diferita. La sfarsitul lunii martie cand epidemiile de gripa nu mai provoaca aproape niciun deces, pandemia de Covid-19 tocmai intregistreaza primele decese, urmand o crestere substantiala. Se intra intr-o oarecare plafonare doar in a doua jumatate a lunii aprilie catre inceputul lunii mai. Chiar si in aceasta perioada de plafonare, numarul de decese este semnificativ in continuare, mult peste cele provocate de catre gripa chiar si in punctul de maxima acutizare a epidemiei. A doua jumatate a lunii mai aduce cu el o scadere a numarului de decese provocate de Covid-19. Cu toate acestea, numarul lor se mentine inca la cote ridicate prin comparatie cu sezonul gripal.

Date lipsa:

  • Saptamana 14 si Saptamana 13 din anul 2020
  • Saptamana 13 din anul 2019