Evolutia Saptamanala a Cazurilor COVID19 pe Judete - Saptamana 44 / 2020

1-Noiembrie-2020 | Valentin Parvu
 

Mortalite COVID19

Din motive de neinteles, INSP nu mai raporteaza decesele pe judet incepand cu raportul din 20 Octombrie [1].

Cazuri Raportate

Toate judetele cu exceptia judetului Tulcea au raportat peste 200 de cazuri noi in ultima saptamana.

In ultima saptamana in tara au fost raportate 37015 cazuri noi, o crestere de 27% fata de saptamana trecuta (29260). Cresteri de cel putin 50% in ultimele 7 zile s-au inregistrat in Satu Mare, Giurgiu, Sibiu, Bihor, Gorj, Maramures, Dolj, Covasna, Timis, si Vrancea. Descresteri de cel putin 30% in ultima saptamana nu au fost inregistrate in nici un judet.

Al doilea grafic ajusteaza numarul de cazuri saptamanale la populatia fiecarui judet. Comisia Europeana au adoptat criterii uniforme ce ar trebui sa determine riscul epidemiologic in fiecare tara membra. Aceste criterii se bazeaza pe procentul de teste pozitive si pe incidenta cumulata in ultimele 14 zile la 100,000 locuitori, dupa cum se arata in rapoartele saptamanale de la Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) [2]. Zone verzi sunt considerate tari cu mai putin de 4% procent pozitivare si cu incidenta cumulata sub 25 cazuri in 14 zile la 100,000 locuitori. Zone rosii ar fi cele cu peste 4% pozitivare si incidenta cumulata 14 zile de peste 50 sau zone cu incidenta cumulata 14 zile peste 150 indiferent de pozitivare.

Romania a stabilit nivelul de 3 cazuri la 1000 de locuitori cumulate in 14 zile (300 la 100,000), pentru carantinarea localitatilor cat si pentru restrictionarea predarii online pentru scoli (nivel rosu) si nivelul de 1.5 la 1000 de locuitori (150 la 100,000) pentru anumite restrictii in industria HORECA. Din pacate, decizii politice au determinat ca acest indice sa fie calculat cu bias statistic:

  • reducere artificiala cu 15% a indicelui prin folosirea populatiei aflate in evidenta MAI (22,2 milioane), in loc de populatia rezidenta (19,3 milioane)
  • in loc de cazurile nou inregistrate in ultimele 14 zile, se folosesc doar cazurile in care testul de laborator a fost facut in ultimele 14 zile si care au fost inregistrate in sistem deja. Astfel se pierd practic o buna parte din cazurile diagnosticate in ultimele 1-2 zile care nu au fost inca introduse in sistem, dupa cum se arata in articolul g4media [3]
  • cazurile aparute in anumite focare (spitale, centre rezidentiale) se scad din incidenta, desi este clar ca aceste focare nu sunt perfect izolate/carantinate fata de restul localitatii

Decizii de sanatate publica nu ar trebui luate simplistic, urmarind incidenta de cazuri din ultimele 14 zile. Conditiile economice si sociale, capacitatea de raspuns a sistemului sanitar, nivelul de testare care influenteaza direct incidenta, rata de pozitivare, contextul regional, si viteza de crestere a epidemiei, sunt toate elemente ce trebuie luate in considerare la nivel national, si coordonate cu autoritati locale.

Acestea fiind spuse, la nivel de tara, Romania se afla la 3.4 cazuri la 1000 locuitori in ultimele 14 zile cu o pozitivare de 17.8% in ultima saptamana. Nici un judet nu a avut sub 20 de cazuri la 100,000 locuitori in ultima saptamana. Mai multe detalii pentru fiecare judet pot fi gasite aici https://www.graphs.ro/covid_judete_tabel.php.

In ultima saptamana pozitivitatea a crescut de la 14.4 la 17.8 cazuri depistate la 100 de teste (https://www.graphs.ro/covid_teste_procentuale_saptamanale.php), nivel neatins de la inceputul epidemiei. Numarul de teste a crescut putin, de la o medie zilnica de 29115 la o medie de 29759.

Indicele de transmisibilitate R din Romania s-a aflat in jur de 1.1 in ultima saptamana, cu o valoare de 1.1 (1.04, 1.09) pentru ultima zi disponibila, 28 Octombrie. Numarul de cazuri grave (ATI) si numarul de decese au crescut in continuare (https://www.graphs.ro/covid_ati.php?range=14, https://www.graphs.ro/covid_deaths.php?range=14).

Impreuna, acesti indicatori arata ca epidemia creste in intensitate la nivel national. Chiar daca masurile de scenariu rosu au aratat pe alocuri semne pozitive, ultima saptamana a aratat clar ca sunt insuficiente (mai multe detalii aici https://www.graphs.ro/articol_2020_11_02.php).

Context Regional

Cazurile zilnice in Romania si tarile vecine pana in data de 1 Noiembrie. Linia maro reprezinta media mobila pe ultimele 7 zile.

Moldova a avut o perioada de scadere a incidentei in ultimele doua saptamani, dar se afla inca la nivele foarte inalte de incidenta si trendul pare a se inversa. Toate celelalte tari se afla in crestere si la nivele ridicate de incidenta.

Note:

  1. Analiza cazuri confirmate COVID19 http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19
  2. Maps in support of the Council Recommendation on a coordinated approach to the restriction of free movement in response to the COVID-19 pandemic in the EU/EEA and the UK. https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement
  3. Cum se pierd cazurile de COVID din cel puțin o zi din calculul ratei de infectare pe 14 zile / Șefa DSP București: Rezultatele de la teste vin la distanță de una până la trei zile de la pozitivare. https://www.g4media.ro/exclusiv-cum-se-pierd-cazurile-de-covid-din-cel-putin-o-zi-din-calculul-ratei-de-infectare-pe-14-zile-sefa-dsp-bucuresti-rezultatele-de-la-teste-vin-la-distanta-de-una-pana-la-trei-zile-de-la-pozit.html