Evolutia Saptamanala a Cazurilor COVID19 pe Judete - Saptamana 26 / 2020

5-Iulie-2020 | Valentin Parvu
 

Numarul de cazuri raportate in fiecare saptamana incepand de Luni, 4 Aprilie pana Duminica, 5 Iulie sunt arătate in primul grafic. Judetele care au raportat peste 200 de cazuri noi intr-o saptamana pana acum au fost Suceava in lunile Aprilie-Mai, Neamt in saptamana 4-10 Mai, Arges in ultimele 2 saptamani, Brasov in ultima saptamana, Prahova in ultima saptamana, precum si Bucuresti in saptamani multiple. Este important de mentionat ca in aceata saptamana Bucuresti a raportat 366 cazuri noi, record de la inceputul epidemiei in Romania.

In ultima saptamana in tara au fost raportate 2660 cazuri (record de la inceputul epidemiei), in crestere cu 17% fata de saptamana trecuta (2268). Dintre judetele cu cel putin 20 de cazuri saptamana trecuta, cresteri de peste 100% in ultimele 7 zile s-au inregistrat in Galati, iar cresteri de peste 50% in Dambovita, Dolj, Gorj, si Ilfov. Judete cu descresteri de cel putin 30% statistic semnificative in ultima saptamana au fost Sibiu si Iasi.

Al doilea grafic ajusteaza numarul de cazuri saptamanale la populatia fiecarui judet (conform recensamantului din 2011). Brasov a avut cele mai multe cazuri noi in ultima saptamana raportat la populatie (54 la 100,000 locuitori).

Numarul de 50 de cazuri cumulate in 7 zile la suta de mii de locuitori e folosit de Germania ca o 'frana de urgenta' indicand ca mai multe masuri trebuie luate intr-o regiune cand e depasit (https://www.businessinsider.com/germany-reports-933-new-coronavirus-cases-considers-emergency-brake-2020-5); Berlin foloseste o limita mai mica (30 de cazuri la 100,000 de locuitori). Danemarca foloseste 2 criterii pentru a accepta turisti: mai putin de 20 de infectii la 100,000 locuitori in ultima saptamana, plus o pozitivitate a testelor sub 5% (https://www.ssi.dk/aktuelt/sygdomsudbrud/coronavirus/rejse-og-covid-19-kort-over-lande). Al doilea criteriu e folosit pentru a arata daca o tara are capacitate de testare suficienta.

In ultima saptamana, Brasov (54), Arges (40), Galati (33), si Dambovita (32) au fost judetele din tara cu peste 30 de cazuri la 100,000 locuitori. Vrancea (27), Prahova (27), Buzau (26), si Ilfov (22) au avut peste 20.

Indicele de transmisibilitate R din Romania a ramas relativ constant peste 1, cu o valoare de 1.07 (0.98, 1.16) pentru 1 Iulie, ultima zi disponibila (https://www.graphs.ro/covid_r.php). Acest numar indica in continuare o crestere la nivel de tara, cu mai multe judete avand cresteri importante decat judete avand scaderi (https://www.graphs.ro/covid_r_all.php). Numarul de reproductie s-a mentinut peste 1 de la sfarsitul lunii Mai.

O crestere a pozitivitatii (https://www.graphs.ro/covid_teste_procent_only.php?range=14) cuplata de asemenea cu o crestere a numarului de teste procesate (https://www.graphs.ro/covid_teste_pe_zi.php?range=14) indica de asemenea o crestere in intensitate epidemiei. Alti indicatori ce reflecta evolutia cu cateva zile intarziere au inregistrat cresteri considerabile ( https://www.graphs.ro/covid_ati.php?range=14, https://www.graphs.ro/covid_deaths.php?range=14).

Context Regional

Cazurile zilnice in Romania si tarile vecine. Linia maro reprezinta media mobila pe ultimele 7 zile.

Romania, Bulgaria, si Serbia continua sa prezinte o crestere inceputa la sfarsitul lunii Mai / inceputul lunii Iunie. Ungaria s-a stabilizat in jurul valorii de 10 cazuri noi zilnice, in timp ce Ucraina s-a stabilizat in jurul valorii de 900 cazuri zilnice. Moldova se afla in scadere, de la valori de peste 400 in saptamani recente, pana in jur de 250 in ultimele zile.