Comparatie Gripa vs. Covid 19/20 in Romania

Embed Download grafic
 
 
 
 
 

Cod Embed Grafic:

Date Gripa:

Datele pentru Gripa sunt publice si au fost preluate de la Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile - Date despre Gripa in Romania.

Sezonul de gripa se considera incepand din saptamana 40 din an, notata cu S40 (inceputul lunii octombrie) si se termina in saptamana 20 din an (mijlocul lunii mai), notata cu S20.

Interpretare grafic:

Din datele prezentate mai sus, se poate observa ca epidemia de gripa (2019, 2020) a avut un parcurs foarte diferit fata de pandemia de Covid-19. Sezonul de gripa din 2019 si 2020 urmeaza un parcurs similar, cu o urcare la inceputul lunii decembrie, un varf la sfarsitul lunii ianuarie si un final la inceputul lunii martie. Pe de alta parte, pandemia de Covid-19 abia se porneste la inceputul lunii martie (cand gripa de obicei nu mai are tractiune) si se indreapta catre o evolutie fulminanta urmand apoi a se plafona. Cel mai probabil datorita masurilor si a restrictiilor adoptate. In concluzie, se poate observa clar ca lipseste "varful" specific gripei, intrand intr-o stare de aplatizare a curbei si o usoara scadere la sfarsitul lunii mai.

Date lipsas:

  • Saptamana 14 si Saptamana 13 din anul 2020
  • Saptamana 13 din anul 2019