Evolutia Saptamanala a Cazurilor COVID19 pe Judete - Saptamana 47 / 2020

22-Noiembrie-2020 | Valentin Parvu
 

Mortalite COVID19

Din motive de neinteles, INSP nu mai raporteaza decesele pe judet incepand cu raportul din 20 Octombrie [1].

Cazuri Raportate

Toate judetele au raportat peste 200 de cazuri noi in ultima saptamana.

In ultima saptamana in tara au fost raportate 58364 cazuri noi (medie zilnica 8338), o crestere de 3% fata de saptamana trecuta (56530). Cresteri de peste 50% in ultimele 7 zile s-au inregistrat in Tulcea si Galati. Descresteri de cel putin 30% in ultima saptamana nu au fost inregistrate in nici un judet.

Al doilea grafic ajusteaza numarul de cazuri saptamanale la populatia fiecarui judet. Sibiu a ramas pe primul loc cu un total de 516 cazuri raportate la 100,000 locuitori in ultima saptamana.

La nivel de tara, Romania se afla la 5.95 cazuri la 1000 locuitori in ultimele 14 zile cu o pozitivare a testelor de 28.1% in ultima saptamana. Nici un judet nu a avut sub 20 de cazuri la 100,000 locuitori in ultima saptamana. Mai multe detalii pentru fiecare judet pot fi gasite aici https://www.graphs.ro/covid_judete_tabel.php.

In ultima saptamana pozitivitatea a crescut usor de la 26.4 la 28.1 cazuri depistate la 100 de teste (https://www.graphs.ro/covid_teste_procentuale_saptamanale.php), nivel neatins de la inceputul epidemiei. Numarul de teste a scazut usor, de la o medie zilnica de 30631 la o medie de 29669.

Indicele de transmisibilitate R din Romania s-a stabilizat in jur de 1 in ultima saptamana, cu o valoare de 1.01 (0.96, 1.07) prognozata pentru azi, 22 Noiembrie (https://www.graphs.ro/covid_r_ma7.php). Numarul de cazuri grave (ATI) si numarul de decese au avut cresteri minore (https://www.graphs.ro/covid_ati.php?range=14, https://www.graphs.ro/covid_deaths.php?range=14). Spitalizarile au crescut cu 4% in ultima saptamana, de la 12296 la 13492.

Impreuna, acesti indicatori arata ca epidemia se afla intr-o crestere usoara la nivel national. Spre deosebire de majoritatea judetelor din focarul Transilvania/Banat care s-au stabilizat sau se afla in scadere, evolutia din zona de sud a Romaniei este in crestere; in ultima saptamana Bucuresti si Ilfov au raportat 10894 cazuri, in crestere cu 17% fata de saptamana precedenta. Masurile luate pe plan national din 9 Noiembrie, impreuna cu masuri mai stricte in zonele unde e necesar (precum s-au luat deja in Salaj, Sibiu, si alte judete) par a fi suficiente pentru a stabiliza epidemia. Masurile stricte nu trebuie intarziate in zonele unde se observa inca o crestere a epidemiei acum, la 2 saptamani dupa luarea masurilor nationale.

Rata mare de pozitivare face de fapt ca numarul de cazuri raportate sa nu mai fie relevante fiindca implica o sub-testare a populatiei, precum cea vazuta in Italia in primavara, sau in Cehia/Belgia in ultimele saptamani. Introducerea testelor rapide pentru anumite segmente ale populatiei, sau pentru o testare in masa, ar fi benefica si se recomanda acum la nivel european, dupa cum este aratat in articolul g4media [2].

Context Regional

Cazurile zilnice in Romania si tarile vecine pana in data de 21 Noiembrie. Linia maro reprezinta media mobila pe ultimele 7 zile.

Toate tarile din zona se afla in crestere si la nivele ridicate de incidenta. Ratele de crestere s-au diminuat in Romania, Ungaria si Bulgaria, indicand o posibila stabilizare.

Note:

  1. Analiza cazuri confirmate COVID19 http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19
  2. https://www.g4media.ro/comisia-europeana-folositi-testele-rapide-pentru-covid-daca-rata-de-pozitivare-a-celor-pcr-depaseste-10-romania-a-ajuns-la-o-rata-de-pozitivare-medie-de-27.html