Este scenariul rosu din Romania suficient pentru stavilirea cresterii exponentiale?

2-Noiembrie-2020 | Valentin Parvu, PhD – Consultant Statistica
 

In luna Octombrie diferite judete din Romania au inceput sa adopte restrictii ca urmare a intrarii in "scenariul rosu". Incepand cu Bacau (10-Octombrie) si terminand cu Botosani (29-Octombrie), un total de 24 judete (incluzand Municipiul Bucuresti) au adoptat scenariul rosu pentru resedinta de judet si posibil alte zone. In celelalte judete din Romania doar anumite localitati mai mici se afla in scenariul rosu.

Masurile au fost in general foarte asemanatoare, luate la nivel de localitati, acolo unde incidenta oficiala in ultimele 14 zile a depasit 3 cazuri depistate la 1000 locuitori. In mare, masurile au fost:

  • trecerea scolilor la predarea in sistem online (cu exceptia judetelor Bistrita, Braila, si Suceava, unde nu toate scolile au trecut in online)
  • obligativitatea purtarii mastii in spatiile publice
  • inchiderea anumitor activitati in interior (restaurante, cafenele, teatre, cinematografe, sali de concerte, jocuri de noroc)

Nu s-au luat masuri de restrictionare a circulatiei fie in interiorul resedintelor de judet, fie in privinta circulatiei intre localitati. De asemenea, hotelurile si pensiunile au continuat sa functioneze, iar diferite localuri (cluburi, terase) continua sa functioneze. Datorita vremii, multe terase functioneaza de fapt in spatii inchise, sub prelate, sau chiar in incinte inchise de pereti de sticla.

In graficul de mai jos, judetele au fost ordonate dupa data la care au luat masuri. Incidenta cumulata la 7 zile pe 100,000 locuitori e o masura asemanatoare cu incidenta la 14 zile folosita oficial in Romania pentru a intra in scenariul rosu. La nivelul intregii tari, incidenta a urcat de la 42 la 192 de la 1 Septembrie la 1 Noiembrie; la nivelul celor 18 judete care au resedinta de judet inca in scenariul verde/galben, incidenta a urcat de la 43 la 134; la nivelul celor 23 judete plus Bucuresti care au intrat in scenariul rosu incidenta a crescut de la 42 la 227.

In afara de nivelul incidentei in populatie, e important de evaluat si numarul de reproducere R (https://www.graphs.ro/covid_r_ann_judete.php). Acesta arata transmisibilitatea in populatie iar o scadere a R inseamna o scadere in rata de crestere a epidemiei. Un R de 1 indica o evolutie de platou. La nivelul intregii tari, R se afla la 1 in data de 1 Septembrie, si este estimat la 1.1 pentru 28 Octombrie, ultima zi disponibila. Dupa cum am aratat in alte articole, un R de 1.1 reprezinta o dublare a cazurilor noi intr-o luna si o crestere de 4 ori in 2 luni (vezi de exemplu https://www.graphs.ro/articol_tendinte_mobilitate.php). Masurile si restrictiile adoptate eficient trebuie sa arate o scadere a indicelui R; alti factori, precum temperatura si umiditatea au fost insa raportate ca fiind factori care cresc incidele R cu aproximativ 0.2 in Octombrie - Ianuarie comparat cu lunile de vara. O imunizare (fie prin boala, fie prin vaccin) de 10% a populatiei scade R cu aproximativ 0.1.

In Romania la ora actuala estimarile arata ca undeva intre 5% si 10% din populatie au trecut prin boala; unii dintre acestia si-au pierdut deja imunitatea la virus, deci ne putem astepta la un impact asupra R in jur de 0.05 pentru aceasta perioada. Inchiderea scolilor au fost raportata intr-un studiu recent sa scada indicele R cu 0.1 – 0.2 in perioada de 7-14 zile dupa adoptarea masurilor (https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30785-4/fulltext). Purtarea mastii a fost raportata in multe studii sa scada transmisibilitatea, atata timp cat folosirea ei se face la nivel extins.

Concluzii

Dintre cele 12 judete care au luat masuri de cel putin 10 zile, Bucuresti, Suceava, Teleorman si Valcea au acum un R in jur de 1, indicand un posibil inceput de platou. Un trend asemanator se observa acum 2 saptamani in Bacau si Braila, dar o reluare a cresterii epidemiei in ambele judete poate fi observata in ultima saptamana. In Alba, Salaj, Mures, Covasna, Dolj, si Cluj, R s-a mentinut peste 1, si chiar in jur de 1.2 (Alba, Salaj, si Covasna). In toate cele 12 judete, incidenta pe 7 zile masurata la 1 Noiembrie a fost mai mare decat incidenta masurata cand s-a intrat in scenariul rosu!

Anumite judete au luat masuri cu mai putin de 10 zile in urma. In aceste cazuri este prematur sa se evalueze eficienta masurilor: Harghita, Arad, Sibiu, Timis, Dambovita, Maramures, Neamt, Bihor, Bistrita Nasaud, Brasov, Ialomita, si Botosani.

Din 12 judete in care masurile au fost luate cu cel putin 10 zile in urma, eficienta masurilor e neclara in 6 dintre ele, si evident insuficienta in Alba, Salaj, Mures, Covasna, Dolj, si Cluj. Focarul regional din zona Transilvania/Banat creste la un nivel foarte rapid si sistemele sanitare sunt deja depasite. Fara restrictii majore, luate la nivel judetean sau chiar regional, populatia va continua mobilitatea ridicata si curba epidemiei nu se va aplatiza.