Tendințe în mobilitate și transmiterea SARS-CoV-2 în Romania și țările vecine

16-Iunie-2020 | Valentin Parvu, PhD Statistica | Dr. Emilian Popovici, Vicepreședinte Societatea Romana Epidemiologie
 

Pentru a intelege evolutia pandemiei in Romania si in imediata vecinatate, am analizat date din Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia si Ungaria. Date de mobilitate Apple au fost analizate pentru a intelege nivelul de socializare/distantare in perioada Februarie - Iunie si a le corela cu progresul pandemiei in zona. Proiectii pentru urmatoarele doua luni in Romania au fost facute folosind diferite potentiale scenarii de transmisibilitate.

 

Figura 1. La mersul cu mașina (date Moldova nu sunt disponibile).

In intervalul aprox. 26.03.2020-16.04 Romania si Serbia au avut intre 30-40 % din mobilitate auto fata de cea prepandemica, interceptata prin Apple-auto, pentru ca ambele sa depaseasca 50% din mobilitatea prepandemică aprox din 21.05 2020 . Practic in 04.06.2020 am ajuns sa folosim auto la nivel de 100% prepandemic, si chiar sa depasim acest nivel de mobilitate prepandemic intre 01-04.06! Cea mai mare crestere in aceasta privinta a fost pentru Ucraina din 14.05 si Ungaria din 28.05. Este de vazut cum au evoluat cazurile lor in aceste intervale. Bulgaria este intre Romania-Serbia /minim si Ucraina-Ungaria/maxim.

 

Figura 2. La mers pe jos (date Moldova nu sunt disponibile).

România nu a atins nivelul prepandemic de mobilitate mers pe jos, desi creste constant intre 14.05—11.06, când atinge 90% din procentul prepandemic.

 

Figura 3. Cazuri zilnice.

Romania, Bulgaria, și Serbia au avut o coborare după vârful pandemiei din luna Aprilie, dar în ultimele zile prezinta o re-crestere de cazuri. Ucraina și Moldova au avut o aplatizare a cazurilor după Aprilie, fără o coborare semnificativa, iar în ultimele zile prezinta de asemenea o creștere. Ungaria a coborat din vârful pandemiei și deocamdată nu prezinta o recrestere a numarului de cazuri.

 

Figura 4. Numar efectiv de reproductie.

Rt este un element cheie care arata mai pregnant masura in care virusul se propaga pentru ca determina potentialul acestuia pentru imprastierea epidemiei la timpul t CU MASURILE DE CONTROL LUATE LA ACEL MOMENT t. Rt trebuie evaluat cel putin saptamanal, in locatii diferite si la intervale frecvente.

Practic se poate spune ca Rt masoara transmiterea SARS CoV 19 inainte si dupa interventia de sanatate publica/*sau absenta ei. Reducerea interactiunilor sociale au rol de scadere dramatica a transmiterii.

Un indice de reproductie peste 1 indica o creștere a numarului de cazuri în urmatoarele 7-14 zile. Acest indice e proportional cu numărul de contacti (reflectat de mobilitate), și cu probabilitatea de transmisie la fiecare contact (scazuta când se poarta masca și se respecta măsurile de distantare și de igiena); de asemenea, acest indice e proportional cu proportia susceptibila (non-imuna) a populatiei, care în Europa de Est e încă mult peste 90%. Începând cu 1 Iunie, toate țările din aceasta zona cu excepția Ungariei prezinta indici peste 1. După relaxarea din 15-Mai, indicele de reproductie din România ajunge în jurul valorii de 1 în decursul săptămânii 21.05-28.05, in vreme ce in Ungaria se mentine la o valoare de sub 1 si in prezent. Bulgaria a avut un numar scăzut de cazuri pana în luna Mai, dar scapa lucrurile de sub control în jur de 28.05 similar cu Moldova si Ucraina, mai inainte decat noi. Datorită numarului mare de cazuri în Rusia (peste 8000 zilnic), dar și nivelului încă ridicat în Turcia (peste 1000 zilnic) e posibil ca Europa de Est sa observe numere ridicate înaintea Europei de Vest pe timpul acestei veri. Deși se așteaptă ca temperaturile crescute de vara sa scada indicele de reproductie, aceasta scădere ar putea fi minora dacă ne uitam la zone calde precum Mexic, sudul SUA, sau Egipt, unde încă se menține o creștere sustinuta a cazurilor zilnice.

 

Figura 5. Proiectie situație 14-August pentru diferiți indici de reproductie efectivi.

Pentru a înțelege impactul asupra cazurilor zilnice și a spitalizarilor în urmatoarele 2 luni, s-au simulat 5 scenarii separate, fiecare cu un indice de reproductie efectiv fix pe perioada următoare. Numarul activ de cazuri a fost asumat ca fiind cazurile acumulate pe 25 zile, iar internatii în ATI au fost estimati folosind rata de 3.4% din cazurile active, rata care a fost relativ constanta în Romania în ultimele 2 luni.

  • Scenariu 1 (Rt = 0.8) și Scenariu 2 (Rt = 0.9) sunt scenarii optimiste în care pe timpul verii 10 pacienți infectati infecteaza în medie alți 8 sau 9 pacienți în aproximativ 5 zile, epidemia fiind astfel în scădere. Aceste scenarii vor duce ca în jurul datei de 14 August să fie 32-84 de cazuri la ATI.
  • Scenariu 3 (Rt = 1) este un scenariu de ‘platou’ (similar cu luna Aprilie), când practic cazurile zilnice rămân aproximativ constante. Situația pe perioada verii ar rămâne aproximativ la fel cu situația actuala.
  • Scenariu 4 (Rt = 1.1) și Scenariu 5 (Rt = 1.2) sunt scenarii în care epidemia va crește exponential cu doua rate diferite. Un indice de 1.2 constant pe timpul verii va duce ca 10 pacienți infectati sa infecteze 12 pacienți în aproximativ 5 zile, iar după 2 luni acei 10 pacienți initiali vor duce la aproximativ 100 de pacienți zilnici. Cu un numar de reproductie de 1.2, in jurul datei de 14 august se asteapta aproximativ 2629 cazuri noi pe zi. Daca se vor atinge 2629 cazuri noi pe zi serviciile de terapie intensiva vor fi depasite , cu 1428 potentiali pacienti. Cu un numar de reproductie de 1.1, în jurul datei de 14 august se așteaptă sub 1000 de cazuri zilnice, cu aproximativ 561 pacienți internati în serviciile de terapie intensiva.

 

Figura 6. Rt numar reproductie efectiv este peste 1 din 28.05.2020.

Numarul de reproducere R al infectiei dupa o scadere semnificativa (de la R=1,87 la începutul pandemiei la R=0,89 in 15.05 ultima zi a starii de urgenta) inregistreaza o crestere lent progresiva. Pe fondul masurilor starii de alerta, precum si a nerespectarii lor, si in special a socializarii importante care a început din perioada Sarbatorii Rusaliilor, a ajuns in data de 11.06.2020 la 1,1, cu o incertitudine statistica intre 1 și 1,2.

Pentru mai multe detalii, vezi https://www.graphs.ro/covid_r_ann.php.

Având în vedere progresul epidemiei în Romania, precum și în țările vecine, recomandarile noastre sunt urmatoarele:

  1. Evaluarea atenta a masurilor de relaxare si implementarea lor numai in functie de evolutia indicatorilor inregistrati.
  2. Verificarea permanenta si cat mai extinsa de catre autoritati a modului in care populatia respecta masurile recomandate.
  3. Informarea permanenta clara si pe inteles a populatiei cu privire la evolutia pandemiei si cu privire la masurile care trebuiesc luate de catre aceasta
  4. Contracararea eficienta a tuturor actiunilor demobilizatoare si de dezinformare intreprinse de catre diverse grupuri sau persoane publice in special cu luarea impotriva acestora a masurilor legale acolo unde este cazul.

Referinte:

  • Kucharski, A. J., Russell, T. W., Diamond, C., Liu, Y., Edmunds, J., Funk, S., ... & Davies, N. (2020). "Early dynamics of transmission and control of COVID-19: a mathematical modelling study." The Lancet infectious diseases.
  • Cori, A., Ferguson, N. M., Fraser, C., & Cauchemez, S. (2013). "A new framework and software to estimate time-varying reproduction numbers during epidemics." American journal of epidemiology, 178(9), 1505-1512.
  • Nishiura, H., Linton, N. M., & Akhmetzhanov, A. R. (2020). "Serial interval of novel coronavirus (COVID-19) infections." International journal of infectious diseases.
  • Apple Mobility Data (2020): https://www.apple.com/covid19/mobility [accesat 16-Iunie-2020]
  • COVID19: R Interface to COVID-19 Data Hub (2020): https://cran.r-project.org/web/packages/COVID19/index.html
  • Stiri Oficiale Covid-19 Romania: https://stirioficiale.ro/